چگونه هنگام مطالعه تمرکز داشته باشیم؟

چگونه به هنگام مطالعه تمرکز داشته باشیم؟

عوامل متعدی در این مورد دخیل هستند که به اختصار به توضیح هر کدام می‌پردازیم:

  • هدف، انگیزه و اشتیاق : چنانچه هدف مشخصی داشته باشید و در طول مطالعه آن را مدنظر داشته باشید ناخودآگاه انگیزه شما در یادگیری افزایش می‌یابد. پس داشتن هدف در مطالعه مهم‌ترین چیز است.
  • وضعیت جسمی : اگر به هنگام مطالعه احساس  خستگی داشته باشید به طور قطع تمرکز حواستان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. هنگام مطالعه بدنمان باید کاملا راحت باشد.
  • زمان مطالعه : زمان مطالعه بر اساس نوع  کتابی که قرار است خوانده شود متفاوت می‌باشد. درس‌هایی که نیاز به حفظ کردن ندارند بلکه به فکر کردن نیاز دارند (مانند دروس ریاضی و فیزیک) باید به موقع صبح خوانده شود و درس‌هایی که نیاز به حفظ کردن دارند باید موقع شب و قبل از خواب و استراحت خوانده شوند.
  • مکان مطالعه : در انتخاب مکان مناسب برای  مطالعه تحقیقاتی شده است. مکان مطالعه باید به دور از سروصدا بوده ، همچنین زیاد گرم ، سرد و یا کم‌ نور نباشد و بهتر است محلی که در آن مطالعه می‌شود با رنگ سبز نقاشی شده باشد و باید در اتاق مطالعه گل‌های طبیعی با رنگ‌های سبز و زرد موجود باشد و محل مطالعه نزدیک به آشپزخانه و پرنور هم نباشد.





توصیه‌هایی برای افزایش یادگیری و تمرکز




  • خواندن قرآن و حفظ کردن آیات آن

  • پرهيز از پرخورى و خوردن غذاهاى سنگين

  • پرهیز از خواب زیاد ، سحرخیز بودن

  • خواندن دعای مطالعه و یا دعاهايى كه به اين منظور وارد شده

  • مسواک زدن بطور مرتب

  • خوردن عسل

  • خوردن كندر و زنجبيل (به مقدار كم)

  • داشتن استراحت و تفریح به مقدار متعادل و کافی

خواندن دعای مطالعه



آراستن قلب به ذکر و یاد الهی و طلب فهم بهتر و بیشتر و دعا کردن به زبان خود یا زبان عربی یا همان خواندن دعای مطالعه مرسوم قطعا در افزایش قدرت یادگیری بی‌تاثیر نیست. در كتاب شريف مفاتيح‌‏الجنان در فصل اول از باب اول كه درباره تعقيبات است دعایی با عنوان دعای مطالعه نقل شده است که گفته شده با خواندنش هوش و استعداد افزایش می‌یابد.

اين دعای مطالعه را پيغمبر(ص) به اميرالمؤمنين(ع) براى حافظه تعليم نمود:

« سُبْحانَ مَنْ لا يَعْتَدي عَلي اَهلَ مَمْلَكَتِةِ، سُبْحانَ مَنْ لا يَاْخُذُ اَهْلَ الْاَرضِ بِاَلْوانِ الْعَذابِ ، سُبْحانَ الرَّؤُفِ الرَّحيمِ ، اللهُمَّ اجْعَلْ لي في قَلبيْ نُوراً و بَصَرَاً و فَهْماً و عِلْماً ، اِنَّكَ عَلي كُلِّ شَيئٍ قَديرٌ »

و نيز ذکر شده است كه در وقت مطالعه دعای مطالعه زیر را بخواند:


« اَللّهُمَّ اَخْرِجْنى مِنْ ظُلُماتِ الْوَهْمِ وَ اَكْرِمْنى بِنُورِ الْفَهْمِ  اَللّهُمَّ افْتَحْ عَلَيْنا اَبْوابَ رَحْمَتِكَ وَانْشُرْ عَلَيْنا خَزائِنَ عُلُومِكَ بِرَحْمَتِكَ يا اَرْحَمَ الرّاحِمينَ
خدايا مرا بيرون آور از تاريكى‏‌هاى‏ وهم و به نور فهم گرامى‏‌ام بدار،خدايا درهاى رحمتت را به روى ما بگشا و خزانه‏‌هاى علومت را بر ما باز كن به مهربانى‏‌ات اى مهربان‏ترين مهربانان »

و همچنین نقل است: كسى كه مى‌‏خواهد حافظه‌‏اش زياد شود مسواک كند و قرآن بخواند (به خصوص آيه‏‌الكرسى) و همينطور خوردن مويز در وقت صبحانه توصیه شده است، به خصوص اگر سرخ و تعداد آن بيست و يک دانه باشد، براى تقويت فهم و ذهن و حافظه خوردن حلوا و گوشت نزديک گردن و عسل و عدس نيز سفارش شده است.

هر روز بعد از نماز صبح پيش از آنكه تكلم كند بگويد: « يا حى يا قيّوم فلا يفوت شيئا علمُه و لايؤده …»

در كتاب شريف كافى نيز از امام معصوم نقل شده است كه از خدا بخواه كه عقل تو را قوى بگرداند و از خدا طلب فهم و در; نما.

خواندن این دعای مطالعه هم توصیه می‌گردد:


« اللهم إنی أعوذ بک أن أضل أو أضل أو أزل أو أزل أو أظلم أو أظلم أو أجهل أو یجهل علی اللهم انفعنی بما علمتنی و علمنی ما ینفعنی و زدنی علما و الحمد لله على کل حال اللهم إنی أعوذ بک من علم لا ینفع و من قلب لا یخشع و من نفس لا تشبع و من دعاء لا یسمع
 » ؛
خدایا به تو پناه می‌برم از این که گمراه کنم و یا گمراه گردم، بلغزانم و یا بلغزم، ستم کنم یا ستم بینم، به نادانی کشانم و یا خود دچار آن گردم. بار خدایا مرا با علمی که به من آموختی سودمند گردان و مرا به علمی رهنمون ساز که مرا سودمند افتد. خدایا بر مراتب علم و آگاهی من بیفزا. سپاس حقیقی در تمام حالات از آن خداوند متعال است. بار خدایا به تو پناه می‌برم از علمی که سودمند نیست و از قلبی که خشوع و انعطاف در برابر حق، بدان راه ندارد و از هوسی که سیر و اشباع نمی‌گردد و از دعایی که اجابت نمی‌شود.

منابع:
بحارالانوار، ج 1، ص 224 روايت 17
شهید ثانی، منیةالمرید، ص 211

گردآوری:
 مجله اینترنتی ستاره



هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
نظر دهید

آدرس پست الکترونیک شما در این سایت آشکار نخواهد شد.

URL شما نمایش داده خواهد شد.
بدعالی

درخواست بد!

پارامتر های درخواست شما نامعتبر است.

اگر این خطایی که شما دریافت کردید به وسیله کلیک کردن روی یک لینک در کنار این سایت به وجود آمده، لطفا آن را به عنوان یک لینک بد به مدیر گزارش نمایید.

برگشت به صفحه اول

Enable debugging to get additional information about this error.