خواص آلو
آلو يك ميوه ي تك هسته اي از خانواده ي هلو و زرد آلو است. بيش از هزاران گونه ي متفاوت از اين ميوه در دنيا وجود دارد كه از نظر رنگ، شكل و اندازه تنوع زيادي دارند. معروف ترين اين گونه ها نوع ژاپني است كه برخي انواع آن به رنگ زرد و پرآب بوده و برخي ديگر درصد آب كمتري داشته و قرمز متمايل به ارغواني هستند. اندازه ي آلو در سراسر جهان از 6-3 سانتي متر متفاوت است. طعم آن از ترش تا شيرين متغير بوده و به رنگ هــاي زرد، سبـز، قـرمـز و ارغوانـي موجـود اسـت.
مصرف آلو با جلوگيري از افزايش فشارخون، كنترل قندخون و پيش گيري از بروز بيماري هاي قلبي- عروقي، سرطان، بيماري هاي گوارشي و كاهش چربي مورد استفاده در شيريني پزي نقش بسزايي در سلامت انسان دارد.
آلو اكثراً به صورت تازه مصرف مي شود؛ اما مي توان آن را به كيك ها، سالادها و غذاها اضافه كرد يا به صورت كمپوت و مربا مصرف كرد. نوع خشك اين ميوه، در جاي خشك و خنك يا در يخچال به مدت 6 ماه قابل نگهداري است.
در طب چيني، آب آلو به عنوان «اكسير صبحانه» جهت سم زدايي وشادابي بدن بعد از خواب توصيه شده است.
آلو يكي از منابع خوب آنتي اكسيدان ها است. اين ميوه حاوي مقادير مناسبي از تركيبات فنلي و بتاكاروتن مي باشد كه با اثر آنتي اكسيداني خود راديكال هاي آزاد اكسيژن را خنثي مي كند. راديكال هاي آزاد اكسيژن اثرات مخربي را در بدن اعمال مي كنند، زيرا اين راديكال هاي آزاد با اكسيداسيون چربي ها در بدن سبب مي شوند كه چربي همواره در رگ ها رسوب كرده و گرفتگي عروق پيش آيد. اين فرآيندها جزء عوامل اصلي بروز بيماري هاي قلبي- عروقي است. يكي ديگر از مضرات راديكال هاي آزاد اكسيژن تخريب DNA است. چنانچه DNA آسيب ببيند احتمال توليد سلول هاي سرطاني در بدن به شدت افزايش مي يابد. يكي ديگر از مضرات راديكال هاي آزاد، افزايش احتمال بروز استئوآرتريت مي باشد كه منشا پيدايش بيماري هايي نظير آرتريت روماتوئيد است. ساليانه هزاران نفر بر اثر ابتلا به بيماري هاي قلبي- عروقي و سرطان در جهان مي ميرند و درصد زيادي از هزينه هاي بخش بهداشت و درمان صرف اين گونه بيماري ها مي شود. با توجه به تاثير آلو در پيشگيري از اين بيماري ها مصرف اين ميوه مي تواند در سلامت انسان بسيار موثر باشد.
آلو به دليل داشتن فيبر غذايي، براي كنترل قند خون، جلوگيري از يبوست و حفظ سلامت دستگاه گوارش مفيد است. يكي ديگر از تركيبات قابل توجه در اين ميوه فيبر است. فيبرها سبب كاهش سرعت جذب مواد مغذي به ويژه قندها شده و در عين حال ميزان حساسيت به انسولين را نيز افزايش مي دهند. بنابراين مصرف آلو مي تواند در كنترل قند خون موثر باشد.
آلو يكي از منابع غني پتاسيم است. تحقيقات انجام گرفته در سال هاي اخير تأثير پتاسيم را در كاهش فشار خون نشان داده اند. با توجه به اين كه آلو حاوي سديم كمي مي باشد، مصرف متعادل آن در كنترل فشارخون موثر است.
يكي از شناخته شده ترين خواص آلو، پيش گيري از يبوست است. اين اثر نيز به واسطه ي وجود فيبر است. در اين مورد آلو از دو طريق عمل مي كند: اولاً فيبر كه غذاي باكتري هاي روده ي بزرگ است، توسط آلو فراهم مي شود و با تخمير فيبر توسط باكتري ها، حجم مدفوع زياد مي شود. بنابراين ديواره ي عضلاني روده، حاوي مواد بيشتري است كه روي آن ها كار كند و در نتيجه، سرعت و قدرت انقباضات آن بيشتر مي شود. اين كار باعث خروج سريع تر مواد زايد مي شود. ثانياً آلو و آب آلو حاوي مشتقات ماده ي به نام «هيدروكسي فنيلياتين» هستند كه عضلات صاف ديواره ي روده ي بزرگ را تحريك مي كند. اين تحريك باعث شروع افزايش فعاليت در روده ي بزرگ مي شود كه اين امر نيز به افزايش سرعت حركت مدفوع كمك مي كند. هم چنين در 100 گرم آلو خشك، حدود 10 گرم قند سوربيتول موجود مي باشد كه سوربيتول نيز خاصيت ملين دارد.
علاوه بر اثرات فوق، فيبر موجود در آلو سبب افزايش رشد و تكثير باكتري هاي مفيد روده شده كه اين امر مانع از رشد باكتري هاي مضر در داخل روده مي شود. در عين حال بر اثر تخمير فيبر در داخل روده، اسيد بوتيريك توليد مي شود كه منشا انرژي براي سلول هاي روده است و به اين ترتيب به حفظ سلامت دستگاه گوارش كمك مي كند. همچنين نوشيدن آب آلو در دفع انگل هاي معده بسيار موثر مي باشد. آلوي خشك براي مبتلايان به سوء هاضمه بسيار مفيد است.
گياه خواران و افرادي كه مقادير كمي گوشت قرمز مصرف مي كنند، خود را در معرض خطر دريافت ناكافي آهن و تهي شدن ذخاير آهن بدن قرار مي دهند. فقدان آهن مي تواند در نهايت به كم خوني منجر شود كه خستگي مفرط و عدم تمركز از عوارض آن است. ولي بايد توجه داشت كه آلو خشك منبع خوب «آهن گياهي» است.
هم چنين آشپزها و كساني كه تمايل ندارند از چربي، كره يا مارگارين در دستورات خود استفاده نمايند مي توانند از پوره ي آلو خشك در دستورات خود نظير كيك ميوه ها، براني شكلات يا كيك هويج استفاده كنند كه ماهيتي جويدني و نرم دارند. پوره ي آلو خشك به حجم و مقدار دستور غذايي مي افزايد و در عين حال حاوي چربي هم نيست. بنابراين استفاده از آلوخشك براي افرادي كه بايد رژيم كم چربي داشته باشند و تمايل به خوردن «هله هوله» شيرين دارند، مناسب است.
پژوهشگران معتقدند از آلو مي توان به عنوان ضدعفوني كننده غذا استفاده كرد. آلوي خشك خواص ضد ميكروبي دارد كه مي تواند خطر آلودگي گوشت را كم كند. افزودن آلو يا عصاره آن به گوشت قيمه شده، به ميزان قابل توجهي از رشد ميكروب ها جلوگيري مي كند. هر چند ادويه نيز مي تواند نقش مشابهي ايفا كند، اما عصاره آلو طعم اندكي دارد و به همين دليل طعم اصلي غذا را تغيير نمي دهد. افزودن 3 درصد عصاره آلو، بيش از 90 درصد مانع از رشد ميكروب ها مي شود. آلو به دليل كمك به مرطوب ماندن گوشت، كيفيت گوشتي را كه دوباره گرم مي شود، بهبود مي بخشد.
ديگر خواص آلو عبارتند از:
• آلوي سياه حرارت دروني بدن را فرو مي نشاند.
• آلو حالت تهوع را از بين مي برد. از اين رو افرادي كه به حالت تهوع و سرگيجه مبتلا مي باشند ، بهتر است روزانه چند عدد آلو بمكند.
• آلو ضد تب و سردردهاي صفراوي است.
• آلو طبيعتي سرد دارد ، پس براي افراد گرم مزاج مناسب است.
• آلوي سياه در مبتلايان به خارش بدن مانند خارش پشت، زيربغل ، گردن ، شانه مؤثر است.
• خوردن آلوي تازه يا پخته و يا كمپوت آلو براي درمان بيماران مبتلا به روماتيسم، نقرس و تصلب شرائين مفيد است.
• مصرف آلو به صورت پخته براي افراد ضعيف و مسن بهتر است، زيرا آلوي خام ديرهضم مي شود.
• آلو سرشار از ويتامين هاي A و C ، كربوهيدرات ( مواد نشاسته اي )، آهن ، كلسيم و ساير املاح مي باشد. دريافت ويتامين B6موجود در آلو مي تواند به سوخت و ساز بهتر بدن كمك كند. از طرفي دريافت اين ويتامين باعث عملكرد بهتر مغز مي شود.
• برگه آلو، بهترين ضد سم مي باشد.
• اين ميوه، سرشار از پتاسيم بوده و از طرفي ميزان سديم آن نيز كم است. به همين دليل مصرف آن براي افراد مبتلا به بيماري هاي قلبي- عروقي مفيد است.
• در حفظ سلامتي كبد موثر بوده و باعث سم زدايي از سيستم گوارشي مي شود. همچنين در مبارزه با عفونت و تب هاي روده اي بسيار حائز اهميت است.
• از آنجا كه حاوي مقدار زيادي فسفر است، در افزايش قدرت فعاليت هاي ذهني تاثيرگذار مي باشد.
برگرفته از نرم افزار جامع گلبرگها
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط پریساعسکری در 1396/05/07 ساعت 07:51:00 ق.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |
1396/05/07 @ 08:22:07 ق.ظ
حوزه علمیه الزهرا(س) گلدشت [عضو]
این همه خاصیت داره
سبحان الله
خداوند متعال چه شگفتی هایی خلق کرده ما باید شکر گذار باشیم